dilluns, 22 de desembre del 2008

Per Nadal el porc amb sal

ESCUDELLA I CARN D'OLLA
Recepta de la meva mare.
Heu de calcular tot el matí per fer un bon brou de Nadal.

Una bona combinació - us ho puc ben assegurar jo ho faig cada any! és fer el brou tot escoltant el Messies de G.F. Händel, de veritat...... produeix efectes miracolosos en l'escudella!

CARNS:
gallina:millor cuixa, que queda més melosa.
porc: peu, orella i morro, ós d'espinada, garró i butifarra negra. És aconsellable salar el porc la nit abans.
vedella: un tros de carn - peixet-, l'ós del "bano" - molt recomenable - i ós del genoll.
pilota: barrejar carn picada de vedella i de porc amb sal, pebre negre, un ou, all, julivert, molla de pa i pinyons, fer les pilotes i enfarinar-les amb farina blanca.

VERDURES: api, xiribia, nap, pastanaga, porro, col, patates i cigrons.

CIGRONS: importantíssim. Si els poseu remullats s'han de posar quan poseu la verdura , mentre bull i sobretot! molt a poc a poc pequè l'aigua no pot deixar de bullir... si no queden com balins!!!!.

Jo el faig amb aigua mineral......és una mania, suposo.......

Poseu les carns en fred, menys la pilota i la butifarra. Quan começa a bullir, cal treure l'escuma que les carns amb l'escumadera.
Un cop escumat el brou ( mitja hora) s'hi tira tota la verdura menys la col. Quan torna a bullir, els cigrons remullats, saleu el brou i ho deixeu coure a foc lent.
Passada aquesta estona, poseu les pilotes (se'n pot fer vàries de petites o una de gran- a mi m'agrada més fer-les petites , individuals),les patates i la col. Quan ens sembla que l'escudella ja està feta, poseu la butifarra negra - jo poso la botifarra dintre de la col, com si fos "una barqueta", així no es desfà.

Quan arriba l'hora de dinar, el brou s'ha de colar, i coure els galets.

En una plata , s'ha de servir per una part la carn i per l'altra la verdura.